SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas foliowy

  • [...] podaje WHO codzienna aktywność w granicach 30-40 minut treningu aerobowego jest już ilością mającą prozdrowotny wpływ na nasze ciało. 2. Regularne spożycie Omega 3 Jednym z kwasów tłuszczowych, jakie zasilają mózg, są omega 3. Omega 3 w naszym ciele wykazują silne działanie przeciwzapalne, ale i nie tylko. Mają one również ogromne znaczenie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3809 Data: 2021-08-20 09:43:13
  • Jakie orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7392 Data: 2017-10-12 09:53:44
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2647 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Jakie grzyby zbierać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w tym: 1,49 g białka 0,53 g tłuszczu 6,68 g węglowodanów Witaminy 212 IU witaminy D 0,015 mg witaminy B1 0,215 mg witaminy B2 4,085 mg witaminy B3 0,044 mg witamina B6 2 µg kwas foliowy 1,075 mg kwas pantotenowy Składniki mineralne 15 mg wapnia 3,47 mg żelaza 13 mg magnezu 57 mg fosforu 506 mg potasu 9 mg sodu 0,71 mg cynku 0,35 mg miedzi 0,29 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1810 Data: 2017-10-23 10:10:47
  • [...] zgonu (najlepszym przykładem może być fala śmierci kulturystów związana z szerokim dostępem do rhGH i insuliny w latach 90. XX wieku). Homocysteina całkowita Aminokwas, który odgrywa rolę w metabolizmie lipidów; kwas foliowy i witamina B rozkładają homocysteinę. Stężenie homocysteiny jest związane z chorobami układu krążenia, naczyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2876 Data: 2022-02-19 16:55:21
  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3755 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1006 Data: 2021-03-12 10:02:10
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3445 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji między nimi. Być może, kwasy tłuszczowe (niezależnie z jakiej grupy) pośrednio przyczyniają się do wzrostu otyłości, ponieważ tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Otyłość z kolei wywołuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy L-gulono-γ -laktonowej, jest zdolna do syntezowania w organizmie kwasu L–askorbinowego. Wyjątek stanowią małpy, świnki morskie, nietoperze owocożerne, pstrągi, łososie, niektóre ptaki oraz niektóre rasy psów (np. dalmatyńczyk) . [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2955 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6394 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i paznokcie. Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4275 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • [...] na temat zmian parametrów krwinek czerwonych podczas progresywnego wysiłku fizycznego u wysoko wyszkolonych sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 604 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7404 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 296 mg cystyny, 916 mg fenyloalaniny, 779 mg tyrozyny, 975 mg treoniny, 270 mg tryptofanu, 1145 mg waliny, 1393 mg argininy, 717 mg histydyny, 1260 mg alaniny, 2085 mg kwasu asparaginowego, 3458 mg kwasu glutaminowego, 1134 mg glicyny, 949 mg proliny, 794 mg seryny) 0,85 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01 g kwas mirystynowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28344 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • [...] pożywką zarówno dla naszego mózgu, jak i centralnego układu nerwowego. W jakie składniki urozmaicić dietę, aby usprawnić procesy myślowe? Omega 3 Omega 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. W skład Omega 3 wchodzą: kwas dokozaheksaenowy (DHA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7360 Data: 2017-09-22 09:46:30
  • [...] zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1610 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35559 Data: 2021-01-11 20:51:23
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 420 Data: 2023-10-07 07:31:39